Surdegsbröd
Surdegsbröd är ett bröd som kräver tid. Om degen får jäsa i lugn och ro så har den alla förutsättningar att bli ett riktigt gott, smakrikt bröd med mottuggstånd.
Brödets smak, arom och struktur bildas under jäsningen - en lång jäsningsprocess ledar till ett gott bröd.
Hur länge ska degen jäsa?
Tills den är klar! Det är allt från 3 till 24 timmar.
Jästiden beror på degtemperatur, temperatur och luftfuktighet i rummet där degen jäser samt degens konsistens och surdegens styrka.
Jag använder enbart ekologiskt och stenmalet mjöl - för surdegens skull - för smakens skull - för kroppens skull - för naturens skull.
Surdegen...how to do?
Jo, blanda ihop 2 dl vatten med drygt 2 dl grovt rågmjöl och häll detta i t.ex. en glasburk.

Låt stå på en varm plats i 2 dygn (t.ex. i köket vid elementet).
Tillsätt efter 2 dygn 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och blanda ihop till en jämn smet - låt stå ytterligare ett dygn.
Efter ett dygn tillsätter du än en gång 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och blanda ihop alltsammans.
Nu har din surdeg stått 4 dygn i rumstemperatur och nu är den klar för att förvaras i kylen. Dagligen kan du tillsätta 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten om du vill få en större sats.
Recept
surdeg - 3 dl
vatten - 4 dl
ljus sirap - 1 msk
mjöl - ca 1 liter
havssalt - 15 gram
Knada alla ingredienser i en assistent i låg hastighet i ca 3-4 minuter.
Tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. (Det går även att röra med en slev i ca 10 minuter i en deg som är mycket lös i konsistens, tillsätt sedan det sista mjölet och knåda en liten stund till och låt den sedan jäsa.)
Låt degen vila en kvart och forma sedan till en rund limpa och låt den jäsa i t.ex en brödkorg med en duk i. När degen är nästan dubbel så stor så vänds den försiktigt på en mjölad plåt.
Grädda först 10 min i 250 grader och sedan 20 min i 220 grader.
Tips: testa med att byta ut en del av vattnet i degen mot filmjölk, använd gärna flera sädesslagsmjöl, linfrö, solrosfrö eller krossad vete, korn, råg. Viktigt dock att krossad sädesslag får stå i vatten under natten - dina tänder mår bättre av det!