Kladdchokladsnittar

 

  kladdchokladsnittarIngredienser 

  smör rumstemperarat - 250 gram
  socker - 1 dl
  Muscovadosocker 2 dl
  ljus sirap - 1,5 dl
  kakao - 0,5 dl
  mjöl - 5 dl
  flingsalt - 1 msk
  bakpulver - 1 tsk
  ljus choklad - 200 gram
  

 

 

 

Gör så här:

1. Skär upp chokladen i småbitar
2. Blanda ihop mjöl och bakpulver
3. Blanda ihop alla ingredienser förutom mjölblandningen
4. Tillsätt mjölet i smeten och blanda ihop tills degen håller ihop
5. Dela upp degen i 6 lika delar och rulla ut de till längder som får plats på bakplåtens bredd (3 längder på 1 plåt)
6. Platta till längderna något, pensla med 1 ägg och strö på pärlsocker
7. Grädda i 190 grader i 10 minuter 
8. Skär upp efter någon minut

Tips: testa med choklad med apelsinsmak eller tillsätt en näve med krossade rostade hasselnötter

 

Citronmarängpaj

(sonen Henke älskar den)



_20160407_105524  _20160404_183953 (1)

Mördeg
smör - 225 gram
socker - 50 gram
ägg - 1 st.
mjöl - 300 gram

Blanda rumstemperart smör tilsammans  med ägg och socker.
Tillsätt sedan allt mjöl samtidigt och blanda fort tills degen hänger ihop.
Platta ut i en plastpåse och låt stå i kylen en timme. Sedan kavlas degen ut och fodras en form.
Grädda i 180 grader ca 15-20 minuter.

Citronkräm
smör - 250 gram
citroner - 3 st.
socker - 200 gram
äggula - 1 dl
ägg - 1 st.

Koka upp smör, socker, saft och riven skal från citronerna. 
Tillsätt en blandning av 1 msk maizena och 2 msk vatten.
Låt stå en liten stund tills temperaturen har sjunkit och tillsätt under kraftig vispning sönderslagen äggula och ägg. Låt stå i kylen tills den har stelnat.

Rulltårtsbotten
ägg - 2 st.
socker - 50 gram
mjöl - 50 gram

Vispa ägg och socker mycket luftigt.
Tillsätt allt mjöl i smeten och blanda försiktigt med en slev.
Häll på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett tunt lager.
Grädda i 230 grader i några minuter

Fransk maräng
äggvita - 1,5 dl
socker - 3 dl

Vispa äggvitan till skum (tillsätt några droppar citronsaft under vispningen) och tillsätt sockret långsamt under vispningen.

Gör så här:
Fyll mördegsbotten med den kalla citronkrämen, lägg över rulltårtsbotten och därefter spritsas marängen ovanpå. Bränn av  i en het ugn.
Låt stå minst 2 timmar i kylen.

English Scones

Tina älskar de...även Ashref har lärt sig baka scones.... :-)

 

20140120_162033


Äntligen ett recept på scones som jag är nöjd med!

Busenkelt men det är viktigt att du gör så som jag beskriver.
Servera gärna med smör, apelsinmarmelad, björnbärmarmelad och vispad grädde.

Ingredienser:
vetemjöl - 5 dl
bakpulver - 2 msk
smör - 80 gram (smöret ska vara kylskåpskallt)
socker - 3/4 dl
mjölk - 1 dl
ägg - 2 st.
sultan russin - 2 dl

 

Gör så här:
1. Häll russinen i kokande vatten och låt stå några minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten.
2. Blanda bakpulvret i mjölet.
3. Skär smöret i pytte små tärningar. Använd gärna mjölblandningen till att skära smöret i så klibbar det mindre.
4. Rör ihop sockret med äggen och mjölken.
5: Tillsätt alla ingredienser i en bunke och rör bara ihop så att allt hänger ihop. Knåda knappast.
Degen är kladdig och relativ löst - det ska den vara!
6. Lägg degen på ett mjölat bord eller skärbräda och platta ut den till 2,5 till 3 cm tjocklek.
7. Använd en utstickare eller ett glas (doppa varje gång i mjöl) för att sticka ut rundar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
8. Vispa sönder ett extra ägg och pensla försiktigt  - grädda i 200 grader ca 12 minuter.

Du får ut ca 15-17 st.

Tiramisu

20140307_201211-1Många recept på den italienska efterrätten finns men här har jag valt en variant som jag tycker är lätt att göra och smakar fantastiskt gott.
Eva-Lenas mamma Lena älskar den med :-)

 

Ingredienser:

"Ladyfingers" italienska kakor
grädde - 2 dl
mascarpone ost - 500 gram
äggulor - 4 st
äggvitor - 4 st
socker - 2,5 dl
starrrrrkt kaffe - ca 2 dl
Jamaica rom eller en mandellikör (Amaretto) - 1 dl



Gör så här:

  1. Gör ett starkt kaffe - låt svalna och tillsätt rom eller mandellikör
  2. Vispa grädden
  3. Vispa äggulorna tillsammans med halva mängden socker riktigt luftigt och tillsätt mascarponeosten - blanda ihop med en visp
  4. Tillsätt nu ostmassan i grädden och rör ihop tills smeten är slät - använd en slev
  5. Vispa äggvitorna till en fast maräng - tillsätt halva sockermängden successivt
  6. Blande ihop smeten med marängen
  7. Lägg ladyfingers i botten på en form, häll med en sked kaffe-likör över kakorna.
  8. Häll över halva smeten över kakorna.
  9. Upprep steg 7 och steg 8 och sikta kakao över hela Tiramisun.
  10. Sedan får du och Tiramisun vila...typ minst 2 timmar innan man kan skära upp bitar men....
    Dagen efter är den godast!

   20140307_161613 (1)   20140307_161641   

Franska skurna pepparkakor

pepparkakor

 

Ingredienser:

smör - 300 gram
grädde - 1 dl
farinsocker - 250 gram
ljus sirap - 0,5 dl
pepparkakskryddor - 1 msk
kardemummakärnor -  1 msk (nystött)
hyvlad mandel - 150 gram
vetemjöl - 500 gram
bikarbonat -  1 msk

 

 

 

Gör så här:

Använd rumstemperad smör.
Blanda ihop bikarbonat och kryddor med mjölet.
Blanda ihop smör, farinsocker, sirap och grädde.
Blanda ihop alla ingredienser - blanda INTE för länge utan enbart så degen håller ihop.
Lägg ut degen på en plåt eller bräda och forma så den blir rektangulär och ca 4 cm hög - ställ i kylen.
När degen är hård skärs ca 4 cm tjocka längder. Skär sedan tunna skivor och lägg de på en plåt.
Grädda i 180 grader i ca 10-12 minuter.

Key Lime Paj

Ingredienser botten: 

Fullkorn Digestive kex - 240 gram
kanel malen - 1 tsk
smör smällt - 120 gram
brun farinsocker - halv deciliter

Fyllning:

kondenserad mjölk - 400 gram
limesaft 1,5 dl
vaniljsocker 2 msk
ägg - 2 st
äggulor - 3 st

Dekoration
Limefrukter - 2 st
Passionsfrukter - 3 st

 

 

Gör så här:

Botten:

Kör kexen till fint grus i t.ex. en köksassisten. 
Smält smöret och tillsätt i kexen tillsammans med kanel och farinsockret.
När kexsmeten hänger ihop trycks den ut i en 24 cm rund springform - se till att du har en kant på ca 3 cm.

Fyllningen: 
Vispa ihop limesaften med den kondenserade mjölken.
Slå sönder äggen med äggulorna med en gaffel.
Tillsätt alla ingredienser och vispa med en visp så smeten blir slät.

Grädda pajskalet i 10 minuter i 175 grader.
Hälls sedan fyllningen försiktigt i skalet och grädda i ca 25 minuter - känn försiktigt på fyllningen för att se om den har "stannat".

Låt pajen svalna och sedan får den stå i kylen i minst 3 timmar. Vispa 4 dl grädde och bre grädden på pajen - dekorera gärna med limecest och passionsfrukt.

På bilden nedan finns även röda vinbär plockat av svärmor Birgitta.

Info: Även Chris har gjort denna paj och jag har nog aldrig sett en vuxen så stolt när hon visade upp den för sina kollegor.

Fröknäcke

 

Ingredienserfröknäcke

solroskärnor - 1 dl
sesamfrö - 1 dl
linfrö hel - 0,5 dl
pumpafrö - 0,5 dl
pofiber - 2 msk
fiberhusk - 1 msk
havssalt - 0,5 tsk
kokosfett smällt - 0,5 dl
vatten kokande - 2,5 dl

Gör så här: 

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt kokande vatten med smällt kokosfett och rör om ordentligt.

Låt stå ca en kvart.
Dela upp degen i 2 delar och varje del kavlas ut mellan 2 bakplåtspapper.
Strö på lite flingsalt och grädda i 150 gr ca 45-60 minuter.
Öppna regelbundet ugnen för att släppa ut ångan.
Låt fröknäcke torka i avstängd ugn.

Receptet fick jag av Susanne i Smålandsstenar - hon fick receptet av Carina 

  • Pofiber är torkade fibrer från potatis.
  • Fiberhusk är ett varumärke som består av pulveriserade psylliumfrön

 

Salta Chokladmördegskakor

med kardemumma

 

Ingredienser:

Chokladkakor

smör - 250 gram (rumstempererat)
florsocker - 100 gram
ljust Muscovadosocker - 100 gram>
vaniljsocker - 1 msk
vetemjöl - 300 gram
flingsalt - 2 tsk
kardemumma (färskt stött) - 1 tsk
mörk choklad 200 gram

Gör så här:

Hacka choklad i små bitar.
Vispa smör och socker luftigt.
Blanda ihop alla ingredienser och rulla till längder (ca 3-4 cm i diameter).

Skär upp 1 cm tjocka skivor och lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader/ca 13 min. 

Katrinplommonsufflé

 

Katrinplommonsufflé

Ingredienser:
Katrinplommon - 200 gram
vatten - 2 dl
mandelmassa - 100 gram
amaretto - 0,5 dl
socker 2 dl
äggvitor 1,5 dl

Gör så här:
Koka Katrinplommon i vattnet ca 5 minuter. Häll av nästan all vätska och mixa med en stavmixer så du får en slät smet, riv mandelmassan i smeten och blanda i amaretton. 

Vispa äggvitorna med några droppar citronsaft till hårt skum och tillsätt sockret successivt under vispningen. 

Tillsätt ca en tredje del av marängen i Katrinplommonsmeten och blanda med en visp. Sedan tillsätter du resten av marängen och blandar varsamt med en slev. 
Häll massan i en smord och sockrad form  nästan upp till kanten - grädda ca 40 minuter i 160 grader.

 

Cheesecake

(Maryan tycker om den  )

_20160227_205318

Ingredienser botten: 
Digestive kex - 350 gram
kanel malen - 1 tsk
smör smällt - 180 gram
 
Kör kexen till pulver i en mixer och blande ihop med kanel och smör. Fodra en 23 cm diameter springform med löstagbar botten- tryck kexsmeten även upp en bit på kanten.

Ingredienser fyllning:
Mascarpone ost - 250 gram
Grekisk yoghurt - 250 gram
Philadelpia ost - 250 gram
grädde - 2,5 dl
florsocker - 1,5 dl
rivet skal av 3 limefrukter
saft av 2 limefrukter
vaniljpulver Bourbon - 1 tsk

 

Vispa alla ingredienser förutom grädde till en luftig, slät smet.
Vispa grädde till nästan spritsbar konsistens och tillsätt den i ostmassan. Använd en slev och rör försiktigt och luftigt.
Fyll formen och skaka till ordentiligt så smeten breder ut sig.
Ställ i kylen i några timmar.


Bärtoppningen

blandade bär - 400 gram
socker - 1 dl
saft av 2 citroner

Koka upp ingredienser och låt småkoka i ca 10 minuter.
Låt den svalna och häll bort eventuell för mycket mycket vätska.
Häll över cheesecaken och låt stå i kylen någon timme.

 Surdegsbröd

unnamed (12)Surdegsbröd är ett bröd som kräver tid. Om degen får jäsa i lugn och ro så har den alla förutsättningar att bli ett riktigt gott, smakrikt bröd med mottuggstånd.
Brödets smak, arom och struktur bildas under jäsningen - en lång jäsningsprocess ledar till ett gott bröd.

Hur länge ska degen jäsa?
Tills den är klar! Det är allt från 3 till 24 timmar.
Jästiden beror på degtemperatur, temperatur och luftfuktighet i rummet där degen jäser samt degens konsistens och surdegens styrka.


Jag använder enbart ekologiskt och stenmalet mjöl - för surdegens skull - för smakens skull - för kroppens skull - för naturens skull.

 

Surdegen...how to do? 

Jo, blanda ihop 2 dl vatten med drygt 2 dl grovt rågmjöl och häll detta i t.ex. en glasburk. 

unnamed (2)


Låt stå på en varm plats i 2 dygn (t.ex. i köket vid elementet).

Tillsätt efter 2 dygn 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och blanda ihop till en jämn smet - låt stå ytterligare ett dygn.
Efter ett dygn tillsätter du än en gång  1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och blanda ihop alltsammans.
Nu har din surdeg stått 4 dygn i rumstemperatur och nu är den klar för att förvaras i kylen. Dagligen kan du tillsätta 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten om du vill få en större sats.

   unnamed (1)  unnamed (3)    

Recept

surdeg - 3 dl  
vatten - 4 dl
ljus sirap - 1 msk
mjöl - ca 1 liter
havssalt - 15 gram

 

Knada alla ingredienser i en assistent i låg hastighet i ca 3-4 minuter.unnamed (9)Tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. (Det går även att röra med en slev i ca 10 minuter i en deg som är mycket lös i konsistens, tillsätt sedan det sista mjölet och knåda en liten stund till och låt den sedan jäsa.) 
Låt degen vila en kvart och forma sedan till en rund limpa och låt den jäsa i t.ex en brödkorg med en duk i. När degen är nästan dubbel så stor så vänds den försiktigt på en mjölad plåt. 
Grädda först 10 min i 250 grader och sedan 20 min i 220 grader.

 

Tips: testa med att byta ut en del av vattnet i degen mot filmjölk, använd gärna flera sädesslagsmjöl, linfrö, solrosfrö eller krossad vete, korn, råg. Viktigt dock att krossad sädesslag får stå i vatten under natten - dina tänder mår bättre av det!

 

aprikos-mandelkakaAprikos-mandelkaka

 

En fantastisk god kaka som håller sig länge men sällan får stå så länge....

Det är min fru Ann-Kristin som hittade receptet och jag har justerat något så kakan blir precis så som jag vill ha den.

 

 

 

Ingredienser 
ägg - 2 st.
brunt farinsocker - 2 dl
vetemjöl - 2,5 dl
kanel - 1 tsk
bakpulver - 1 tsk
mandelmassa, grovriven - 200 gram (gärna kylskåpskallt)
konserverade aprikoser - 2 burkar á 400 gram
mandelspån, pärlsocker, kallt smör

 

Gör så här:
Vispa ägg och socker mycket pösigt.
Blanda mjöl, kanel, bakpulver och mandelmassa och häll allt på en gång i äggsmeten och blanda varsamt med en slickepott.
Blanda ABSOLUT inte för länge för då blir kakan inte god.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 28-30 cm.
Tryck ner aprikoserna, strö på mandelflan och pärlsocker och hyvla smör över hela kakan-ca 150 gram (använd gärna osthyvel).

Grädda i 175 grader/35-40 minuter (känn med t.ex. en kniv att den är genomgräddad i mitten)

Servera gärna glass eller vispad grädde till.

20140303_200653

Äppel-rabarberpaj

(6 personer)
Förfrågan kom från Abdirisak

Fyllning: 
äpplen - 8 st
rabarber - ca samma vikt som äpplen

socker - 1/2 dl kanel - efter smak

Smuldeg:
socker - 2,5 dl
havregryn - 2 dl
vetemjöl - 2 dl
smör - 200 gram (smöret ska vara kylskåpskallt)
kardemumma - 2 tsk 
flingsalt - 2 tsk

Gör så här:
Skala äpplen-ta bort kärnhusen och skär i grova bitar Ta bort skinnet från rabarber (om de är grova och stora) och skär i små bitar Blanda äpplen och rabarber med socker och kanel och lägg allt i en större form så att det blir ett tunt lager.

Till smuldegen blandas alla ingredienser förutom smöret. Häll ut allt på en skärbräda och hacka smöret i små bitar i den torra blandningen så klibbar smöret knappast.

Häll ut smuldegen över fyllningen och grädda i mitten i ugnen i ca 25-30 minuter på 220 grader.
Servera gärna glass eller vispad grädde till.

Brownie med tryffeltäcke

 

Brownie 
  Ingredienser browniebotten

  smör - 150 gram
  socker - 1,5 dl
  kakao - 1,5 dl
  vaniljsocker - 1 msk
  ägg - 2 st.
  vetemjöl - 1 dl

  Ingredienser tryffel
  ljuschoklad med hasselnötter
  - 100 gram
  mörkchoklad - 100 gram
  grädde - 1,5 dl

 

 

Gör så här:

Browniebotten

1. Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till browniebotten förutom mjölet.
2. Tillsätt mjölet och blanda ihop med en slev tills smeten är slät.
3. Häll smeten i en med bakplåtspapper beklädd form (20x20 eller likande)
4. Grädda i 24 minuter i 160 grader

Tryffel

1. Hacka chokladen i små biter - koka upp grädden och häll på chokladen
2. Blanda ihop efter några minuter så tryffeln blir slät.

Låt kakan svalna ordentligt  - häll på den ljumna tryffeln och ställ i kylen i minst en timme. När den har stelnat kan du lätt ta bort pappret och skära i bitar.
Serveras med fördel med vispad grädde, bärsås eller glass.