Bildresultat för sverigekarta

Du som valde Sverige


Här hittar du information som du behöver för att förstå hur vi kom till Sverige

Du kan också läsa om religionsfrihet.

Min förhoppning är att du får svar på dina funderingar och frågor kring hur vi
kom till Sverige och hur vi kom till....jorden.

Var så god, all information som är samlad här nedan är till dig - du som valde Sverige och kom till Sverige.


Vem är vi?

Hur har vi kommit till världen och hur har vi kommit till Sverige?

Detta är stora frågor som de flesta av oss undrar över ibland.
Här får du lite fakta då allt som står här är fakta, inget som vi bara tror eller tror väldigt starkt på utan allt är vetenskap.

Det är ju skillnad mellan tro, religion och vetenskap!
Håll i dig - här kör vi.....

Bildresultat för jordglobIdag (2017) är vi ca 7,3 miljarder människor på jorden och du och jag är 2 av dessa.
(En miljard = 1000 miljoner = 1000 000 000)
För ca tio tusen år sedan var vi bara 5 miljoner och för bara 100 år sedan var vi redan 500 miljoner. Alltså jämfört med 100 år sedan har vi blivit 14 gånger så många.
Vi finns över hela vår planet, från norr till söder och från öst till väst. Om du vill veta mer om när jorden uppstod och när människan uppstod så tittar du på filmen nedan.Men...vart började allt, när kom den första människan?

 


Vi vet att vår planet är ca 4,5 miljarder år gammal och att allt liv på jorden började med mycket små celler och organismer, oavsett om det är en solros, en häst, en fisk eller vi människor.
Dessa celler och organismer har förmåga att dela sig och föröka sig - de blir fler och fler.
Denna utveckling som började för 4,5 miljarder år sedan håller på fortfarande. 
Forskning har kommit på att vi har 92 olika så kallade grundämnen och dessa grundämnen finns i allt från sten, träd, en solros och även i dig och mig. Det låter lite konstigt att det är så men allt detta är bevisad efter många år av forskning. 

Idag ser människan inte lika ut som vi gjorde för 200 år sedan - de flesta var mycket kortare än idag och från början var alla människor mörka. Idag är många människor för tjocka, framförallt i västvärlden vilket beror på att vi äter för mycket, vi äter fel mat och vi rör oss för lite. För bara 100 år sedan åt vi mycket mindre och bättre och de flesta människor hade ett arbete där man använde kroppen mycket. Även miljöförstöringen bidrar med att våra kroppar ändras. Till exempel blir vi könsmogna mycket tidigare idag jämfört med 100 år sedan vilket kan bero på att vi har förstört luften, vattnet och marken. 

Vi vet även att vissa fiskarterhar levt på land för tusentals år sedan och att vissa djur kunde flyga som inte kan flyga idag. Alla dessa förändringar kallas för evolution.Men vad säger religioner då?
Flera relegioner säger något annat.
Både Islam och alla religioner som ingår i Kristendomen säger att Gud skapade allt.
Både stenar, berg, stjärnor, alla djur och människan.
Enligt flera heliga böcker så skapade Gud människan så som vi ser ut idag.

Här ser vi att forskningen säger något annat än de stora religionerna.
Vetenskapen säger att vi människor kommer från Afrika och attt det har funnits olika människortyper eller raser. Vi tillhör gruppen Homo Sapiens (vilket betyder: den tänkande människan) och har funnits i ca 100.000 år. Man har dock hittat fynden och ben som är 200.000 år gamla. Den allra första människan ska ha funnits för redan 2 miljoner år sedan. Det är lite svårt att förstå...2.000.000 år sedan! Det finns inget bevis men vi tror att vi redan kunde prata med varandra då. Att prata med varandra är ju det som har gjort att vi har överlevt så länge. För när vi pratar med varandra så finns det en chans att vi förstår varandra och att vi kan ta hänsyn till varandra.

Här kan du se hur det kan ha sett ut för länge sedan.

 

 

Hur livet började och vi människor skapades finns mycket text och bilder om.
Titta gärna här så ser du allt i text och bild.

Tänk att våra förfäder var apor som fanns för flera miljoner år sedan och att Homo Sapiens har funnits mellan 100- och 200 tusen år.

 

När kom människan till Sverige?

Vi vet inte riktigt exakt när människan tog sig till Sverige.
De äldsta fynden har hittats i Södra Sverige och är ca 13.000 år gamla.
Vi tror att människan först kom under sommarhalvåret för att jaga och fiska. Det var nomader som åkte igenom hela Europa. Innan dess var Sverige och nästan hela Europa täckt av is. 

Klicka på filmen


 

Då pratar vi inte om lite is utan vi vet att islagret var ca 3 km tjockt. Tänk dig...3000 meter!
När isen smälte så tog den med sig många stora stenar. Om du går i landskapet eller skogen och ser alla stenar så vet du hur de har förflyttit sig. Det var ett 3 km tjockt lager av is som tog med sig alla stenar. Den sista istiden började för ca 110.000 år sedan och var slut för ca 10.000 år sedan. 

I ca 6000 år har de första människorna i Sverige varit samlare, jägara och fiskare. Dessa första svenskar åkte runt i hela landet som nomader. När maten tog slut så tog man sig till en annan del i Sverige tills man hittade mat. Efter ca 6000 år försöka människorna bo kvar på samma ställe och det byggdes gårdar, vägar och båtar.
Från 700 talet till nästan 1100 talet åkte svenkar, norrmän, islänningar och danskar i långa smala båtar med fyrkantiga seglar över nästan hela världen. De kallades för Vikingar och var både handelsmän, krigare och plundare. 

Under vikingatiden kommer många människor från Europa till Sverige. De var Kristna och de tog med sig sin religion men även sina kunskaper inom medicin och hur man bygger hus. Då vikingarna hade åkt över hela världen och sett hur det var i andra länder var det inte så svårt för de att ta till sig kulturen från Europa.
Vikingarna hade från början sin egen religion, asatron, där de bad till flera gudar men så småningom gick de över till kristendomen.

 

Vem skapade Sverige?

Titta gärna på filmen om Birger Jarl

 

 

 

 

Religion och religionsfrihet


I Sverige har vi många religioner och religionsfrihet. Det betyder att du får tro på det du vill. Ingen får bestämma över det du tror på. 

Bildresultat för religionDet låter bra ju- att du får tro på det du tror på - det är ju dina tankar och ingen kan bestämma över dina tankar!

Oavsett om du är muslim, kristen, jude, buddhist, hinduist så har alla religioner något gemensamt: 
alla säger sig ha ett svar på hur man ska leva, vad som händer efter döden, varför vi finns och vem som bestämmer över liv och död.
Även de flesta människor som inte är religiösa ställer sig själv dessa frågor.

De 3 stora religioner i Sverige är kristendom, judendom och islam där judendomen är äldst och islam yngst. Alla dessa 3 religioner har endast en Gud och man anser att alla människor har en själ och att vi kan välja mellan att bete oss på ett gott eller ont sätt. Man tror även att Gud kommer att bedöma oss när vi dör om hur vi har levt våra liv.
Kristna har sin Bibel (1400 år), judar har sin Torah (2400 år gammal) och muslimer har sin Koran (1400 år gammal). 

I alla år har människor med olika religioner fört krig mot varandra och där alla säger att man gör detta i Guds namn. Oavsett vad du tror på så finns det inget bevis att Gud finns - det finns inte heller bevis att Gud inte finns. Därmed finns inte heller något bevis att någon religion är den enda "sanna" religionen. Det är upp till dig vad du vill tro på!