Religion och religionsfrihet


I Sverige har vi många religioner och religionsfrihet. Det betyder att du får tro på det du vill. Ingen får bestämma över det du tror på. 

Bildresultat för religionDet låter bra ju- att du får tro på det du tror på - det är ju dina tankar och ingen kan bestämma över dina tankar!

Oavsett om du är muslim, kristen, jude, buddhist, hinduist så har alla religioner något gemensamt: 
alla säger sig ha ett svar på hur man ska leva, vad som händer efter döden, varför vi finns och vem som bestämmer över liv och död.
Även de flesta människor som inte är religiösa ställer sig själv dessa frågor.

De 3 stora religioner i Sverige är kristendom, judendom och islam där judendomen är äldst och islam yngst. Alla dessa 3 religioner har endast en Gud och man anser att alla människor har en själ och att vi kan välja mellan att bete oss på ett gott eller ont sätt. Man tror även att Gud kommer att bedöma oss när vi dör om hur vi har levt våra liv.
Kristna har sin Bibel (1400 år), judar har sin Torah (2400 år gammal) och muslimer har sin Koran (1400 år gammal). 

I alla år har människor med olika religioner fört krig mot varandra och där alla säger att man gör detta i Guds namn. Oavsett vad du tror på så finns det inget bevis att Gud finns - det finns inte heller bevis att Gud inte finns. Därmed finns inte heller något bevis att någon religion är den enda "sanna" religionen. Det är upp till dig vad du vill tro på!

 

Sociala koder

 

I Sverige har vi många regler och lagar - allt från hur man ska bygga hus, hur man gör i trafiken och att man inte får hota någon annan människa.
Vi har ju en enorm frihet men samtidigt måsta vi hålla oss till vad lagen säger.

Men...det finns även sociala koder som styr oss. Hur vi beter oss mot varandra påverkar oss alla.
Dessa sociala koder finns i alla länder och de kan skilja sig enormt. Om man som svensk vill bo i till exempel Japan eller Kina så är det nog bra att man läser mycket om landet och alla sociala koder så man inte gör bort sig. Ibland kan man skratta när det blir fel men ofta blir människor irriterade eller arga om man inte håller sig till vissa sociala koder och regler. Missförstånd kan lätt uppstå och det kan vara bra att känna till de sociala koderna i landet där du bor och lever. 

Här tar vi några exempel:

Klockan - den är viktig. Kom gärna något för tidigt men aldrig någon minut för sent. Framförallt inte när det gäller läkarbesök, skolan, myndighetsbesök mm. Det kan även bli dyrt- läkaren skickar en räkning till dig även om du inte kom på inbokat besök.

Prata högt - i Sverige är det inte uppskattad om man pratar högt. Svensken tycker att många som kommer från andra länder talar väldigt högt på gatan, i butiker eller i telefon.

Äta - att smacka när man äter mat är i Kina en form av att visa att man tycker om maten. I Sverige är det oartigt.
I Sverige smackar man inte och man håller munnen stängt. Prata gärna men se till att du har tuggat klart och.....prata inte högt :-)

Tack för maten - det säger man alltid efter man har ätit. Framförallt när man är gäst hos någon. Det är också viktigt att man säger att maten är god. Det kan man redan göra efter bara några tuggar.

Tack för senast - säger man alltid när man har varit på besök hos någon och blivit bjuden på mat.
Man kan även ringa dagen efter och "tacka för senast". Har man varit på en fest eller en fin middag kan man gärna skicka ett kort där du tackar för senast.

Tränga sig före i en kö - är något man inte gör som svensk. Man väntar med tålamod (och irritation) på sin tur.

skaka-hand_20877660

Att hälsa - när vi träffar en bekant eller en kompis så tittar vi varandra i ansiktet och skakar hand eller man kan även ge varandra en kram och frågar om hur man mår. Om du träffar en person för första gången så kramas man inte. Träffar en svensk sin kompis dagligen så skakar man inte hand. I små orter som Flen kan man gärna säga hej till någon främmande person som man möter på gatan när man går - om du gör detta i Stockholm eller en annan större stad så blir folk mycket fundersamma.

Ibland händer det att en man eller kvinna vägrar att skaka hand med det motsatta könet och hänvisar till sin religion. Vissa människor tycker att det är OK att inte hälsa på det viset. Många andra tar illa vid när man sträcker ut sin hand och den andre personen vill inte ta emot handen. 
Om man har gjort ett val att inte hälsa genom att skaka hand med någon så får man räkna med förvirrande och kanske pinsamma situationer. Den som vägrar att skaka hand är inte på något sätt en sämre människa MEN blir begränsad i sin integration och därmed begränsad i möjligheter till socialt omgänge och kanske begränsad i framtida anställningar.

Så här säger professor i civilrätt Ann Numhauser-Henning:

Rätten att utöva sin tro kan leda till vissa begränsningar i samhället.

– Ingen kan tvinga en att skaka hand men det innebär att man inte kan delta i allt och kanske inte kan ta vilka arbeten som helst. Det är inte en mänsklig rättighet att få jobba i alla lägen, säger Ann Numhauser-Henning.

Vem är du? - om du träffar en svensk första gången på till exempel en fest så pratar man ganska allmänt om väder, semester och framförallt vad han/hon jobbar med eller studerar.

Om man kommer på intervju till ett jobb man har sökt så vill arbetsgivaren veta vem DU är och vilka kunskaper och färdigheter DU har - man pratar inte om sina föräldrar eller släkt - de är inte intressanta eller viktiga i sammanhanget.

Ljuga - Det finns lögner och lögner...
I Sverige är det viktigt med ärlighet. De flesta människor uppskattar ärlighet.
Att lura någon tycker svensken inte om.
Vi tycker inte heller om att fuska, som till exempel när man skriver ett prov i skolan eller om man fuskar med betala skatt. Om du första gången blir bjuden på middag hos din flickväns/pojkväns föräldrar och inte tycker maten är god är det ingen bra idé att säga att det inte var gott. Då får man hålla god min och säga att maten är god. Detta kallas för en vit lögn.
Efter man känner varandra bättre är det lättare att berätta viken mat du tycker om. Det kanske blir så att man skrattar tillsammans om den första middagen...

Rättvisa / demokrati- är något som är viktigt för svensken. Det kanske är därför vi har så många regler. Regler som gäller alla, oavsett om man är rik eller fattig, om man är man eller kvinna, om man har hög utbildning eller låg utbildning.

Rättigheter och skyldigheter

lagbok 1 I Sverige har vi så som i många andra länder i världen en demokrati. Det går att skriva mycket om vad demokrati är men i korthet kan vi säga att i ett demokratiskt land:

- är det majoriteten (de flesta) som bestämmer
- har alla vuxna rösträtt (en röst per person)
- har vi fria val - har alla frihet gällande tro-åsikt-yttrande
- har vi pressfrihet
- har alla människor lika värde
- är alla lika inför lagen


Demokrati betyder INTE att alla får som de vill.

Vi som lever i en demokrati har många rättigheter men även många skyldigheter.

Några skyldigheter är till exempel:

- vi accepterar och respekterar majoritetens beslut (även om du tycker något annat) 
- vi respekterar andra människor, oavsett kön, politisk åsikt, sexuell tillhörighet, utseende, religion
- vi följer lagen
- vi lyssnar på andra
- vi försvarar och upprätthåller demokratin

 

Svenska värderingar


Vad är värderingar?
En värdering är något du tycker SJÄLV.
Vad du tycker är FEL och vad du tycker är RÄTT.
Dina värderingar som du har idag är kanske inte detsamma som för 5 år sedan och förmodligen ändras de senare i livet också. 
Dina värderingar ändras under livet beroende på allt du får uppleva, beroende på vem du umgås med och beroende på hur du är som person.
En människa kan vara öppen, nyfiken, sträng, förlåtande, försiktig, intelligent mm. och allt detta påverkar om du har förmåga att ta in nya ståndpunkter, nya värderingar. 

 

Våra svenska värderingar grundar sig på att alla har samma rättigheter och att vi vill leva i en demokrati.


I olika länder finns olika värderingar.
Ett lands värderingar påverkas av landets religion, landets historia, landets politik och mycket mer.
I västvärlden där Sverige ingår skiljer sig värderingar från värderingar från länder som Iran, Irak, Somalia, Afghanistan, Eritrea. 

Bara för att man bor i ett visst land betyder inte att man behöver dela landets värderingar....

Värderingar skapas genom samtal, insikt, utbildning och du ska få dina egna värderingar av fri vilja - inte av förtryck, hot och våld.

I muslimska länder råder sällan yttrandefrihet, religionsfrihet, demokrati och jämställdhet.
I Sverige och andra västländer är just detta viktigt; att vi alla får tycka och ifrågasätta.
Det ingår i vår grundlag att vi har en demokrati. I en demokrati ingår att vi har yttrandefrihet.

Om du är muslim och kommer från ett land utan yttrandefrihet, ett land med en annan kultur och andra värderingar så tar det tid att förstå de nya värderingarna. Det tar säkert ännu mer tid att acceptera de nya värderingar och dessutom leva enligt de nya värderingar.

Man och kvinna

I Sverige har en man och en kvinna samma rättigheter. 
På ett företag, i skolan, på en myndighet eller i en relation kan en man inte bestämma över en kvinna bara för att en man är en man. Om en man och en kvinna är gifta har både samma rättigheter och ingen bestämmer över en annan. I Sverige har både män och kvinnor samma rättigheter till att utbilda sig ock kunna bestämma över sina egna liv. Både män och kvinnor är lika inför lagen. 
En kvinna har samma rättigheter att rösta som männen, har samma rätt att driva ett företag och har rätt över sin egen kropp. Det betyder att ingen man kan kräva att ha sex men en kvinna - inte ens med sin egen fru. Bara för att man är gift betyder INTE ATT MAN ÄGER varandra. 
I en svensk familj är det mycket vanligt att både pappa och mamma ansvarar för matlagning, ta hand om barnen, ekonomin och inköp av bil. Det är inte självklart att just en man eller en kvinna lagar mat bara för att man är en man eller en kvinnna.

Idag räknas Sverige som en av de länder som är mest jämlikt. 
Både kvinnor och män arbetar och både kvinnor och män ansvarar för hushållet.
För bara 50 år sedan såg det annorlunda ut i Sverige, då jobbade inte många kvinnor utan de tog hand om barnen och var hemma. 
Kvinnan fick rösträtt år 1919.

Jämställdhet

Att vara jamställd betyder inte att man är lika utan att man har samma rättigheter.
Oavsett om du är man, kvinna, kristen, muslim, homosexuell eller om du har ett funktionshinder så har vi samma rättigheter.

I Sverige är det inte konstigt utan normalt att simma tillsammans, att fika tillammans. Tillsammans betyder här både män och kvinnor. 

I en simhall badar/simmar både kvinnor och män tillsammans. 
När man kommer från en kultur där man inte gör detta är det konstigt och obekvämt i början.

Äktenskap

I
Sverige bestämmer ingen över vem man ska gifta sig med.
Det är kvinnan och mannen som bestämmer...inte din släkt, inte din pappa eller mamma.
Det är du tillsammans med din tjej eller kille.

I Sverige kan även en man gifta sig med en man eller en kvinna med en kvinna.

Tvångsäktenskap förekommer i Sverige och DET ÄR FÖRBJUDET.


Respekt


Ordet respekt är lite knepigt och svårt då det tolkas på olika sätt....

Om vi först tittar på synonymer hittar man bland annat: vördnad, aktning, omtanke, hänsyn, auktoritet, pondus, förtroende, anseende, uppskattning, fruktan, rädsla.

Här följer några exempel hur man kan använda ordet respekt:

Jag respekterar valets resultat även om jag själv har röstat på ett annat parti.
Jag har stor respekt för Ingvar Carlsson även om jag inte är en social demokrat.
Av respekt för den som har dött håller vi en minnesstund.
Jag respekterar trafikregler och kör aldrig för fort, stannar vid rött ljus och håller mig till reglerna.
Jag har stor respekt för ett lejon, jag vet att lejonet kan döda mig.
Jag älskar havet men respekterar havets krafter.
Jag respekterar min lärare för hon är väldigt duktig och har hjälpt mig mycket.

Hur kan du visa respekt..?

Titta på den du pratar med.
Att lyssna på andra.
Att acceptera varandras brister.

Visa hänsyn till dina medmänniskor.
Försöka förstå varandra.
Hjälpa varandra.

Respekt betyder INTE att man är rädd för andra.
Om du är rädd för en grupp människor, rädd för din lärare, rädd för dina föråldrar - så har det inget att göra med respekt.